wtorek, 30 października 2012

Mamine risotto z grzybami



 

Przepis „na oko”

Składniki:
suszone grzyby
świeże grzyby (prawdziwki)
woda
włoszczyzna
liść laurowy i ziele angielskie
ryż Arborio
białe wino
1 mała cebulka, czosnek
parmezan
sól, pieprz
Przygotowanie:
Suszone grzyby namoczyć przez noc w ok. 1 litrze wody. Następnego dnia dodać włoszczyznę, liść
laurowy oraz ziele angielskie i wszystko zagotować. Wywar przecedzić, odlać - koniecznie zachować
grzyby!
Na niewielkiej ilości masła zeszklić jedną małą, pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodać ryż arborio i
całość podgrzewać, stale mieszając. Następnie dodać wino, a gdy odparuje, podlewać ryż wywarem
z suszonych grzybów, tak długo aż ryż z zewnątrz będzie miękki, a w środku nadal twardawy („al
dente”). Na koniec dołożyć uduszone wcześniej (z pokrojonym w talarki czosnkiem) prawdziwki i grzyby
suszone (zachowane z wywaru). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać posypane świeżo startym parmezanem!

Buon appetito!





poniedziałek, 29 października 2012

Wspomnienie wakcji


Tartaletki z owocami i bezą


Pachną i smakują przepysznie! Migdałowy, kruchy spód, kwaskowate owoce i delikatnie słodka beza... U mnie pojawiły się maliny i czarne porzeczki, ale sami zdecydujcie jakich owoców chcecie użyć. :)


Jak je zrobić?

Przepis na 4 tartaletki (o średnicy 12,5 cm)
Kruchy spód
przepis pochodzi z http://everycakeyoubake.blogspot.com/2012/06/tarta-truskawkowo-migdaowa-z-sosem.html
140 g mąki
50 g zmielonych migdałów
50 g cukru pudru
100 g miękkiego, zimnego masła
1 żółtko

Przesianą mąkę wymieszać z migdałami i cukrem pudrem. Posiekać z masłem. Dodać żółtko i całość zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię i zostawić w lodówce na 30 minut.
Ciastem wyłożyć foremki i piec w temp. 200 stopni, ok. 10 minut, aż spody staną się złote.

Beza
4 białka
200 g drobnego cukru
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru, a na końcu mąkę.

Na upieczone spody wyłożyć owoce i przykryć je bezą. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.






***

Tartelettes with fruit and meringue


They smell and taste delicious! Almond crust, delicately acidic fruit and slightly sweet meringue... I went for raspberries and blackcurrany, but it's up to you what kind of fruit to choose. :)

How to make them?

Recipe for 4 tartelettes (12,5 cm = about 5 inches each)

Crust
the recipe comes from http://everycakeyoubake.blogspot.com/2012/06/tarta-truskawkowo-migdaowa-z-sosem.html
140 g flour
50 g ground almonds
50 g icing sugar
100 g soft, cold butter
1 egg yolk

Sift flour and mix it with ground almonds and sugar. Chop with butter. Add egg youlk and knead a dough. Form a ball, wrap it with kitchen foil and leave it in a fridge for about 30 minutes.

Fit tart rings with the dough and bake it in 200°C (about 390°F) for about 10 minutes, till the crust get gold.

Meringue
4 egg whites
200 g caster sugar
2 flat teaspoons potato flour

Beat egg whites until stiff peaks form, adding small amounts of sugar at the end of mixing. Then mix in potato flour.

Fill your prebaked tart shells with fruit and cover it with meringue. Bake for about 20 minutes in 180°C (about 360°F).






niedziela, 28 października 2012

Na dobry początek...




...owsianka!  

Przepis podstawowy

Składniki (na porcję dla jednej osoby):

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • woda
  • mleko sojowe (lub każde inne!)
  • ulubione dodatki


  • Sposób przygotowania:
    W rondelku umieść płatki owsiane i zalej wodą tak, by jej poziom wystawał na wysokość ok. 2 palców ponad płatki. Gotuj na średnim ogniu, stale mieszając, aż płatki staną się miękkie a całość zgęstnieje (ok. 10 minut). Dodaj tyle mleka, ile potrzeba, by osiągnąć idealną dla Ciebie konsystencję. Owsiankę podawaj z ulubionymi świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami (podprażonymi wcześniej na patelni), posyp wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi, polej miodem, sokiem malinowym..... Kombinuj!

    mniam!

    ***

    ... porridge!



    Basic recipe 

    Ingredients (for one person):

  • 4 Tb rolled oats
  • water
  • soy milk (or any other kind of milk you like!)
  • favourite toppings


  • Preparation:
    Place rolled oats and water in a saucepan (water should  reach about 2 fingers abouve the oats) and bring it to a boil over medium heat. Simmer uncovered for about 10 minutes, stirring frequently. As soon as almost all water is absorbed, oats became soft and the mixture thickens add as much milk as you want to receive the perfect texture. Add your favourite topings such as fresh or dried fruit, nuts (roasted on a an ahead), sprinkle with dessicated coconut or grated chocolate, pour some honey or raspberry juice over the top... Experiment!

    yum!




    czwartek, 25 października 2012

    Resolution #1: Make your dreams come true!

    Kanapka z sałatką z tuńczyka, gruszka. Tuna salad sandwich, pear.
           




    Więc...* Ktoś mi kiedys powiedział, że czasem trzeba troszkę pomóc marzeniom, by się spełniły. Posłuchałam i pomagam :)

    1/2 portion. Będą zdjęcia, może przepisy i takie tam. ;)


    Smacznego!
    ***
    So... Someone once told me that sometimes you just have to help your dreams to actually make them come true. I took it to my heart and here it is:

    1/2 portion. There are going to be pictures, some recipes and stuff. ;)


    Enjoy!



    * Wiem, wiem.. "Nie zaczyna się zdania od więc!" ^^