wtorek, 13 listopada 2012

Murzynek i Gruszka&Czekolada




Dziś dwa przepisy!

Murzynek to ciasto, które moja mama robi odkąd pamiętam! Jak zawsze wyszedł piękny i pachnący,  choć nie spróbowałam ani kawałka, bo został w całości oddany w dobre ręce.Mam nadzieję, że smakował!

A chlebek gruszkowo-czekoladowy z tego przepisu:  http://www.poiresauchocolat.net/2012/07/pear-and-chocolate-loaf-20.html robiłam po raz pierwszy! Mimo strachu, że za tłusty, że za bardzo będzie czuć cukier, a gruszki okażą się zbyt twarde wyszedł bardzo smaczny. Kęski gruszki i duże kawałki gorzkiej czekolady mmmhmmm…

 
Gruszka&Czekolada. Pear&Chocolate.

Murzynek:

Zagotować 1 szkl. cukru + 4 łyżki kakao + 1/2 szkl. wody, stale mieszając.
W gorącym rozpuścić kostkę margaryny lub kostkę masła.
Ostudzić.

Dodać 4 żółtka, a białka ubić na sztywną pianę. Odlać 1/2 szkl. mikstury na polewę, a do reszty dodać 2 szkl. mąki + łyżeczkę proszku do pieczenia - zmiksować. Dodać pianę z białek i całość delikatnie wymieszać łyżką. 

Piec w keksówce ok. 40 minut w 180°C.
Posmarować polewą.
Zjeść!

***
 


Today there’re going to be two recipes!

This brownie called in Polish Murzynek is a cake, that my mum seems to do forever! As always it turned out gorgeous and extremely fragrant, but to be honest I couldn’t even have a bite cause it was given to somebody else. I hope that this person enjoyed it! 

And it was the first time I did Pear&Chocolate Loaf coming from this recipe: http://www.poiresauchocolat.net/2012/07/pear-and-chocolate-loaf-20.html! Although I was quite stressed that it would be to fatty, that granules of sugar would be to noticeable and pears would turn out to tough, it was actually very tasty! Tiny pieces of pears and rough chunks of dark chocolate mhhhmmm…….


Murzynek:

Bring 1 cup sugar + 4 tbsp cocoa + 1/2 cup water to boil, stirring constantly
In hot mixture let 200 gr margarine or butter dissolve.
Cool it down.

Add 4 egg yolks, beat remaining egg whites to stiff peaks. Keep 1/2 cup of this mixture for icing and add 2 cups flour + 1 tsp baking powder to the remaining mixture - blend it. Add beaten egg whites and mix it all together with a spoon.

Bake in a loaf tin for about 40 minutes in 180°C (about 360 Fahrenheits).
Decorate with icing.
Enjoy!

poniedziałek, 5 listopada 2012

karmelizowana cebulka & kozi ser

ciasto francuskie + karmelizowana cebulka (cebula, oliwa z oliwek, cukier, ocet balsamiczny) + ser kozi + jajka/mleko/sól/grubo mielony pieprz + świeży rozmaryn

 
 


 
Mmmm....
 
Smaczny pakunek.