poniedziałek, 29 października 2012

Wspomnienie wakcji


Tartaletki z owocami i bezą


Pachną i smakują przepysznie! Migdałowy, kruchy spód, kwaskowate owoce i delikatnie słodka beza... U mnie pojawiły się maliny i czarne porzeczki, ale sami zdecydujcie jakich owoców chcecie użyć. :)


Jak je zrobić?

Przepis na 4 tartaletki (o średnicy 12,5 cm)
Kruchy spód
przepis pochodzi z http://everycakeyoubake.blogspot.com/2012/06/tarta-truskawkowo-migdaowa-z-sosem.html
140 g mąki
50 g zmielonych migdałów
50 g cukru pudru
100 g miękkiego, zimnego masła
1 żółtko

Przesianą mąkę wymieszać z migdałami i cukrem pudrem. Posiekać z masłem. Dodać żółtko i całość zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię i zostawić w lodówce na 30 minut.
Ciastem wyłożyć foremki i piec w temp. 200 stopni, ok. 10 minut, aż spody staną się złote.

Beza
4 białka
200 g drobnego cukru
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru, a na końcu mąkę.

Na upieczone spody wyłożyć owoce i przykryć je bezą. Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.






***

Tartelettes with fruit and meringue


They smell and taste delicious! Almond crust, delicately acidic fruit and slightly sweet meringue... I went for raspberries and blackcurrany, but it's up to you what kind of fruit to choose. :)

How to make them?

Recipe for 4 tartelettes (12,5 cm = about 5 inches each)

Crust
the recipe comes from http://everycakeyoubake.blogspot.com/2012/06/tarta-truskawkowo-migdaowa-z-sosem.html
140 g flour
50 g ground almonds
50 g icing sugar
100 g soft, cold butter
1 egg yolk

Sift flour and mix it with ground almonds and sugar. Chop with butter. Add egg youlk and knead a dough. Form a ball, wrap it with kitchen foil and leave it in a fridge for about 30 minutes.

Fit tart rings with the dough and bake it in 200°C (about 390°F) for about 10 minutes, till the crust get gold.

Meringue
4 egg whites
200 g caster sugar
2 flat teaspoons potato flour

Beat egg whites until stiff peaks form, adding small amounts of sugar at the end of mixing. Then mix in potato flour.

Fill your prebaked tart shells with fruit and cover it with meringue. Bake for about 20 minutes in 180°C (about 360°F).






2 komentarze:

  1. Jakie apetyczne bezowe "czapeczki" :) Oj brakuje świeżych owoców, oj brakuje :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo pierwszy komentarz - bardzo Ci dziękuję! ;) ja jeszcze mam świeże malinki w lodówce, ale to już nie to samo... ^^

      Usuń