niedziela, 28 października 2012

Na dobry początek...




...owsianka!  

Przepis podstawowy

Składniki (na porcję dla jednej osoby):

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • woda
  • mleko sojowe (lub każde inne!)
  • ulubione dodatki


  • Sposób przygotowania:
    W rondelku umieść płatki owsiane i zalej wodą tak, by jej poziom wystawał na wysokość ok. 2 palców ponad płatki. Gotuj na średnim ogniu, stale mieszając, aż płatki staną się miękkie a całość zgęstnieje (ok. 10 minut). Dodaj tyle mleka, ile potrzeba, by osiągnąć idealną dla Ciebie konsystencję. Owsiankę podawaj z ulubionymi świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami (podprażonymi wcześniej na patelni), posyp wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi, polej miodem, sokiem malinowym..... Kombinuj!

    mniam!

    ***

    ... porridge!



    Basic recipe 

    Ingredients (for one person):

  • 4 Tb rolled oats
  • water
  • soy milk (or any other kind of milk you like!)
  • favourite toppings


  • Preparation:
    Place rolled oats and water in a saucepan (water should  reach about 2 fingers abouve the oats) and bring it to a boil over medium heat. Simmer uncovered for about 10 minutes, stirring frequently. As soon as almost all water is absorbed, oats became soft and the mixture thickens add as much milk as you want to receive the perfect texture. Add your favourite topings such as fresh or dried fruit, nuts (roasted on a an ahead), sprinkle with dessicated coconut or grated chocolate, pour some honey or raspberry juice over the top... Experiment!

    yum!




    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz